Dichter & andere dingen

Cover-dichter-rechts-rand

Dichter & andere dingen
Ton van ’t Hof

9789490401351 | 2017 | 194 blz

€ 22,50

In Ton van ’t Hofs elfde bundel Dichter & andere dingen zijn nieuwe gedichten en een keuze uit eerder werk opgenomen. Dichter en essayist Frank Keizer schreef er een inleiding bij: ‘Laten we Van ’t Hof ter vergelijking naast dichter en meesterbloemlezer Gerrit Komrij zetten, door Van ’t Hof verantwoordelijk gehouden voor het gebrek aan vernieuwingszin in de Nederlandstalige poëzie. Ook Komrij parasiteerde graag op bestaande vormen, maar dit resulteerde bij hem vaak in een soort Spielerei. Van ’t Hofs vormbewustzijn geeft eerder uitdrukking aan een moderne gespletenheid, die gezocht moet worden in het verlies van de relatie tussen woord en leven, dat een keten van lege woorden heeft voortgebracht. Bij Komrij hebben de vormen iets weldadig leegs, wegen ze niets meer en zijn daardoor op een nutteloze manier mooi. Zijn vrolijke hergebruik van vormen en stijlen is neoclassicisme ten top, vrijblijvende doorkijkjes in de rijke geschiedenis van uiteindelijk geësthetiseerde vormen. Van ’t Hof gaat politiek te werk: hij weegt het heden en brengt nieuwe historische ervaringen tot uitdrukking. Schrijven wordt zo een manier om de doorgesneden band tussen taal en lichaam te herstellen.’

Een gedicht uit de bundel:

6

Radicaal zijn,
is doordringend zijn,

tot de kern van de zaak,

dichter, nieuwe taal
die zo oud is als de dichtkunst zelve

en naar nieuwe betekenissen graait, hevige overloop
die tot de lippen van de status quo dreigt te komen,

dichter,
dichter & andere dingen, monstrueuze schikkingen
die uit zijn op onstuimig effectbejag, dichter,
dichter, zo wild als onze planeet is.

Recensies:

‘Er vliegen vreemde vogels in de tuin van de Nederlandse poëzie. En een van de meest bijzondere exemplaren luistert naar de naam Ton van ’t Hof.’ – Joep van Ruiten in Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant (4 sterren)

Dichter & andere dingen
Ton van ’t Hof

€ 22,50 (gratis verzending)

Via PayPal:

Buy Now Button

Via bol.com, levering in Nederland en in België.

Achteraf betalen (u ontvangt een factuur): stuur ons een e-mail met uw bestelling en adresgegevens: uitgeverijstanza(at)gmail.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s